هفت عادت مردمان مؤثر

قبل از شروع این مقاله متفاوت، لازم است بگویم که:

 در رابطه با عادت، دو رویکرد اساسی می‌توانیم داشته باشیم. البته اسمی از این دو رویکرد در جایی نخواهید شنید. ولی اینجا درباره آن صحبت خواهم کرد.

رویکرد مکانیکی و رویکرد هوشمند.

در این مقاله، بیشتر نگاه من بر روی رویکرد مکانیکی در رابطه با عادت است. و مقالات دیگری که در این رابطه و در اینترنت می‌خوانید نیز به همین ترتیب هستند. یعنی با رویکرد مکانیکی به مفهوم عادت و عادت‌سازی می‌پردازند.

برای درک عادت با رویکرد هوشمند، لازم است شخصیت مکانیکی و هوشمند را به طور کامل بشناسید. برای این کار می­توانید از کتاب بازسازی ذهن هوشمند صفرم استفاده کنید.

برویم سراغ اصل مطلب

۱) اهمیت عادت در مسیر زندگی:

اصلا چرا درباره عادت‌ها صحبت کنیم؟

چون اغلب رفتارهای انسان، از روی عادت‌‌ است.

ولی این مسأله چه اهمیتی دارد؟

بیایید کمی عمیق­تر به این مسأله نگاهی بیندازیم.

تمام تلاش ما برای چیست؟ حتی در همین لحظه که شما مشغول خواندن این مقاله هستد، به دنبال چه هستید؟

اغلب کارهایی که انجام می­دهیم برای آن است تا چیزهای جدیدی به دست بیاوریم. همیشه به دنبال دست­یابی به چیزی هستیم و کسی که یاد می­گیرد و مطالعه می­کند به دنبال یک زندگی بهتر است.

در واقع هدفمان را مشخص کردیم. رسیدن به یک زندگی بهتر

حال باید ببینیم که این زندگی چطور ساخته شده است و بعد از این شناخت، می­توانیم آن را بهتر کنیم.

چیزهایی که در زندگی به دست می­آوریم نتیجه رفتارهای ماست. هر رفتاری یک نتیجه مشخصی دارد. رفتارهای متعدد و متفاوت، نتیجه‌های متفاوتی دارند. با در کنار هم قرار دادن این نتیجه‌ها، زندگی ما هم شکل خاصی به خودش می­گیرد.

پس زندگی ما نتیجه رفتارهای ماست.

حال باید رفتارها را بررسی کنیم. چرا در یک موقعیت خاص هر کسی رفتار متفاوتی از خودش نشان می­دهد؟ چرا در هر موقعیت خاص، نتایج برای همه افراد متفاوت است؟

این همان نکته­ای است که می­خواهیم درباره آن صحبت کنیم.

شخصیت مکانیکی بر اساس عادت­های خودش رفتار می­کند. این عادت­ها معمولا ناآگاهانه هستند در حالی که هر کدام، نتیجه خاصی را به همراه دارد.

پس متوجه شدیم که عادت­ها چه اهمیتی دارند. عادت­ها هستند که رفتارهای انسان را در موقعیت­های مختلف مشخص می­کند و این رفتارها هستند که نتایج خاصی را به ارمغان می­آورند.

پس اگر به دنبال تغییر نتایج هستیم باید رفتار و در نتیجه عادت­های خود را تغییر دهیم.

برای یک شخصیت هوشمند اما وضعیت متفاوت است. یک شخصیت هوشمند بر اساس تفکر آگاهانه، رفتار خود را مشخص می­کند و برای همین، خیلی در بند عادت­هایش نیست. ولی الان موضوع بحث ما چیز دیگری است.

در حالت معمولی، همین عادت­­ها هستند که رفتارها را می­سازند. پس لازم است تا این عادت­ها را تغییر دهیم تا راحت­تر به نتایج دلخواه برسیم.

۲) مکانیزم عادت چیست؟

حالا که فهمیدیم نقش عادت­ها در شکل­گیری رفتار و نتایج زندگی ما چیست، باید بفهمیم عادت­ها چگونه شکل می­گیرند. اگر نتوانیم روش شکل­گیری عادت را درک کنیم، قطعا نمی­توانیم آن را تغییر دهیم.

با توجه به نقش شخصیت مکانیکی در شکل­گیری عادت­های مختلف، و نقش مغز در شخصیت مکانیکی، باید به مکانیزم مغز مراجعه کنیم. چرا که مغز، همان شخصیت مکانیکی ماست. مغز رفتارهای خاصی دارد و منشأ این رفتارها مسیرهای عصبی هستند.

مسیر عصبی چیست؟

مسیر عصبی، مسیر پیام­های ورودی و خروجی مغز است. مغز برای دریافت یا ارسال پیام، نیاز به واسطه­های عصبی دارد. این واسطه­ها، همان سلول­های عصبی هستند. نام آن­ها نورون است. نورون­ها با نورون­های دیگر ارتباط برقرار می­کنند. ولی نکته مهم در مسیر عصبی این است که این ارتباط­ها می­توانند ضعیف یا قوی باشند یا حتی ارتباط خاصی وجود نداشته باشد. هر چه ارتباط­ها قوی­تر باشد، به اصطلاح گفته می­شود که مسیر عصبی شکل گرفته است. یا مسیر عصبی تکمیل شده است.

۳) رابطه مسیر عصبی و عادت­ها:

با توجه به تعریف مسیر عصبی، “عادت” مسیر عصبی یک رفتار است که بسیار قوی شده است.

یعنی وقتی شما به چیزی عادت دارید، در واقع یک مسیر عصبی قوی برای یک رفتار مشخص شکل گرفته است. این مسیر عصبی، باعث می­شود تا شما به آن رفتار گرایش داشته باشید یا آن رفتار را به راحتی بروز دهید.

پس مسیر عصبی همان عادت است و عادت، همان مسیر عصبی است.

۴) عادت­ها چطور ساخته می­­شوند؟

حالا که فهمیدیم عادت، همان مسیر عصبی قوی و ارتباط تنگاتنگ بین سلول­های عصبی است، باید ببینیم این ارتباط چطور تقویت می­شود؟

جواب این سؤال بسیار ساده است.

تکرار، تکرار، تکرار

وقتی که شما رفتار خاصی را تکرار می­کنید، مسیر عصبی آن تقویت می­شود. در واقع سلول­های عصبی، برای انتقال پیام­های مرتبط با آن رفتار، راحت­تر عمل می­کنند. چرا؟ چون به هم نزدیک­تر شده­اند. پس پیام­ها کامل­تر و سریع­تر منتقل می­شود.

وقتی مغز شما در می­یابید که یک رفتار، تکرار پذیر است، برای بهینه­سازی مصرف انرژی، مسیر عصبی تشکیل می­دهد. برای درک بهتر این مطلب، می­توانید به مقاله مسیرهای عصبی مراجعه کنید یا در این باره، مقالات متعددی را در اینترنت مطالعه کنید.

پس تکرار باعث تقویت یک مسیر عصبی می­شود و عدم تکرار، باعث تضعیف مسیرهای عصبی خواهد شد.

با این حساب، برای ساختن عادت­های جدید، لازم است آن رفتار مشخص را تکرار کنیم. طبیعی است که در ابتدای کار، کمی سخت باشد و با تکرار، راحت­تر خواهد شد. پس به خودتان فرصت دهید.

گفته می­شود که برای شکل­گیری یک مسیر عصبی و عادت، ۲۱ روز تمرین نیاز است.

پس فهمیدیم که چطور می­توانیم عادت­های جدید بسازیم و حتی عادت­های قدیمی را تغییر دهیم.

آن­طور که خیلی­ها فکر می­کنند سخت و پیچیده نیست. فقط کمی آگاهی و تمرین لازم است.

۵) هفت عادت مردمان مؤثر:

حالا که با مکانیزم عادت و روش شکل­گیری آن آشنا شدیم، بیایید ببینیم بهترین عادت­هایی که زندگی ما را بهتر می­کنند کدامند؟

قبل از بررسی این عادت­ها، یک تمرین انجام دهید.

همین الان عادت­های خودتان را مشخص کنید. روی یک برگه، رفتارهای تکرار پذیر خودتان را مشخص کنید. چه رفتارهایی را هر روز انجام می­دهید؟ یا در موقعیت­های خاص، چه رفتار مشخصی از خودتان بروز می­دهید؟

آیا زود از کوره در می­روید؟ زود عصبانی می­شوید؟ عادت به پرخوری دارید؟ اینها نمونه­هایی از عادت­ها هستند. شما نیز سعی کنید عادت­های خودتان را کشف کنید و همه را بر روی یک کاغذ بنویسید.

این مقاله در حال تکمیل است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست

دوره صوتی

بالاتر از موفقیت باش به سبک مهندسی فکر
ثبت نام در دوره
این دوره به ایمیل شما ارسال خواهد شد
close-link

دریافت کتاب

لطفا ایمیل خود را وارد کنید
لینک دانلود را به ایمیل من ارسال کن
close-link