چگونه از تکنیک نوشتن در حل مشکلات خودمان استفاده کنیم؟
نویسنده: سید محمد مهدی حکیم
نظریهپرداز و مدرس مهندسی فکر
مشکلات خود به خود حل نمیشوند.
موافق هستید؟
حل مشکل نیازمند سه مرحله اساسیه: فهم مشکل، کشف راه حل و اقدام
طبیعیه که تا دو قدم اول رو به خوبی انجام نداده باشیم مرحله سوم هم معنی نداره. ولی در زندگی اکثر انسانها این فرایند به شکل صحیح اتفاق نمیافته. یعنی قبل از فهم مشکل و کشف راه حل مناسب، بر اساس دیدگاههای گذشته، عقاید شخصی، فرضیات قدیمی و… سعی میکنن تا از شر یک مشکل خلاص بشن.
واقعا چرا؟
چند دلیل اساسی برای این قضیه وجود داره. اول اینکه فرایند حل مشکل رو آموزش ندیدن
دوم اینکه با فکر کردن میونه خوبی ندارن. چون هم فهم مشکل و هم کشف راه حل هر دو نیازمند تفکره و تفکر از کارهای سختیه که انسانّها معمولا بهش علاقهای ندارن.
در این مقاله نمیخوام فرایند حل مسأله یا مشکل رو توضیح بدم بلکه فقط میخوام یک تکنیک رو معرفی کنم که استفاده از اون خیلی میتونه در رسیدن به نتیجههای خوب مفید باشه.
آدما معمولا وقتی به مشکلی برمیخورن خیلی به فکر فرو میرن و در فضای خاصی سیر میکنن. البته سیر در این فضای خاص به معنی تفکر برای حل مشکل نیست بلکه بیشتر در مشکل غرق میشن و متوجه نیستن چقدر در این فضا سیر میکردن. در نهایت هم به هیچ نتیجهای نمیرسن و به کار دیگهای مشغول میشه تا اینکه دوباره به فکر فرو برن.
با یک تکنیک ساده میشه این چرخه معیوب رو اصلاح کرد. به جای اینکه در فکر فرو برید، افکار خودتون رو روی کاغذ بیارید و بنویسد. هر چیزی که در ذهنتون در رابطه با اون مشکل وجود داره بنویسید. به جای سیر در فضای ذهنی، بر روی برگه سیر کنید و تا میتونید فکرای جدید مرتبط با مشکلتون رو ثبت کنید.
ایده اصلی این تکنیک چیه؟ به جای فکر کردن توی فضای گنگ ذهنی، روی کاغذ فکر کنید. وقتی که روی کاغذ فکر کردید، فکرای به درد بخور و فکرای بیفایده خودشون رو نشون میدن. و اینطوری میتونید به نتیجه برسید.
برای استفاده از این تکنیک در حل مشکل مراحل زیر رو دنبال کنید:
۱. هر مشکلی که از اون رنج میبرید روی کاغذ بنویسید.
۲. هر هدف یا خواستهای که دارید روی کاغذ بنویسید
۳. در رابطه با دلایل مشکل فکر کنید و نتایج رو حتما روی کاغذ بنویسید. هرچقدر میتونید بیشتر بنویسید. برای خودتون بارش فکری داشته باشید و فکرتون رو محدود نکنید.
۴. راهکارهایی که برای حل مشکل به نظرتون میاد حتما و حتما بر روی کاغذ بنویسید. در ارائه راهکارها هم محدودیت نداشته باشید و هر راهکاری که به ذهنتون آمد بنویسید. در نهایت بهش عمل نمیکنید ولی حتما ایدهای که از ذهنتون رد میشه رو بنویسید.
توی این تکنیک ممکنه بعضیها فقط فکرای خوب و به درد بخورشون رو بنویسن. این روش خوبی نیست. حتما هر ایده و فکری که داشتید رو بنویسید و فعلا در موردشون قضاوت نکنید. این نکته خیلی مهمیه. چون تا وقتی تحلیل درستی نداشته باشیم، قضاوت درستی هم نداریم.
۵. تمام دلایل مشکل و راهکارها رو روی کاغذ تحلیل کنید. یعنی اگر راهکاری رو قبول ندارید یا فکر میکنید به دردتون نمیخوره، حتما دلیلش رو بنویسید. همه چیزهایی که از ابتدا تا الان نوشتید رو تحلیل کنید. سبک سنگین کنید. منتها دقت کنید که همه این اتفاقات باید روی برگه بیفته و هیچ عملیات ذهنی نانوشته نداشته باشید.
۶. بعد از تحلیل روی کاغذ میتونید استراحت کنید و دستتاتون رو پشت سرتون بگذارید و یک نگاهی به همه نوشتههاتون بندازید. همه رو از اول بخونید و ببینید آیا نظر جدیدی نسبت به هر کدوم از نوشتهها دارید یا نه.
بعدش یک جمعبندی کنید و راهحل مناسب رو انتخاب کنید.
فقط یادتون باشه که هدف ما از این تکنیک، فکر کردن روی کاغذه و میخواهیم از این تکنیک برای حل مشکل استفاده کنیم. یه موقع وسط استفاده از این تکنیک یادتون نره که از کاغذ باید استفاده کنید.
اگر به دنبال پیشرفت این تکنیک و استفاده بهینه از اون هستید میتونید از تکنیکهای کمکی نوشتن مثل نقشههای مفهومی و نقشه ذهنی استفاده کنید که در ویدیوهای دیگه اونها رو آموزش میدیم.
شاد و سربلند باشید.
۴ دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید
با سلام و احترام مطلب خوب ومفیدی بو لطفا درخصوص ضمیر ناخودآگاه هم مطالبی را بیان فرمایید
سلام. سر فرصت حتما مطلب اضافه خواهیم کرد.
سلام وقت بخیر
آیا نوشتن فقط باید روی کاغذ انجام بشه
یا مثلا توی نوت گوشی هم امکان پذیر و کار ساز هست؟!
سلام. بستگی داره هدفتون از نوشتن چی باشه
اگر تنها هدفتون حل مشکل هست، تفاوتی نمیکنه. منتها باید اصولش رعایت بشه